Arreu del món

TERCERA GUERRA MUNDIAL?

Tots hem sentit parlar del conflicte entre Estats Units i Iran. Això va començar al 1980, quan el president Jimmy Carter va trencar la relació amb Iran. Durant la crisi coneguda com la crisi dels ostatges. 

Les tensions s’han mantingut fins l’actualitat. Ara, l’ordre de Donald Trump de matar al general Qasem Soleimani, ha provocat que la tensió augmenti entre els dos països.

L’Accident que va causar quasi un guerra 

En la nit de el 3 de gener, Soleimani i el número dos de Hachd a l’Shaabi, i el líder de la milicia iraquí, Abu Mehdi a l’Mouhandis, van morir en un atac aeri ordenat pel president nord-americà, Donald Trump, a prop de l’aeroport internacional de Bagdad.

Iran busca venjança

A Teheran, el guia suprem, Ali Khamenei, i el president, Hassan Rohani, van cridar a venjar la mort de Soleimani. Una multitud d’iranians va invadir els carrers del centre de la capital, cantant “Mort als Estats Units!”, Els funerals del general van deixar diversos morts per una estampida.

L’ Accident de l’Boeing 737-800: Iran admet que va fer caure “per error” l’avió de Ukraine International

L’aeronau va ser confosa amb un “blanc hostil” després que va volar prop d’un lloc militar “vital” de les Guàrdies Revolucionàries als afores de la capital iraniana, pel que va ser derrocat “involuntàriament”.

Els militars iranians eren al “nivell més elevat d’alerta” per les recents tensions amb els Estats Units.”En condicions així, i com a resultat d’un error humà i en forma involuntària, un projectil va aconseguir l’avió”, segons el comunicat de l’Estat Major de les Forces Armades, el qual va prometre portar davant la justícia els responsables.

“Les investigacions continuen identificant i processant aquesta gran tragèdia i error imperdonable”, va dir el president iranià Hassan Rohani a lamentar aquesta “desastrosa equivocació”.

Natalia Trinidad, Paula Rubio, Carla Ortigosa