Arreu del món

EL CONSUM PREMATUR DE LES DROGUES

Ha augmentat d’una manera excessiva el consum de drogues. Entre els 14 i 19 anys consumeixen un 50% dels adolescents, segons les estadístiques de Catalunya. Hi ha un projecte que s’ha posat en marxa anomenat Évict, finançat pel Ministre de Sanitat Serveis Socials i Igualtat, que tracta sobre el consum preventiu de les drogues, entre elles les més populars són els cànnabis i el tabac. L’objectiu d’aquest projecte és conscienciar els menors i els pares dels fills/es consumidors/es del risc de tractar amb aquest tipus de substàncies a diari, i advertir-los sobre les conseqüències que poden repercutir tant en ells com en les famílies en cas d’addicció.

El consum en els menors d’edat.

Si una persona fuma tabac en establiments públics tancats, com centres sanitaris, educatius o en habitacions d’hotel o en altres espais privats tancats està cometent una infracció i li pot caure una multa que va dels 600 € als 30.000 € .

A més, la gent que cultiva plantes de marihuana, depenent del lloc on les plantin i la quantitat que puguin consumir poden estar cometent un infracció greu. Si la quantitat de plantes és major al del consum propi, estan cometent un delicte de tràfic de drogues.

Què s’ha de fer si hi ha fum a casa, com gestionar-ho?

El típic mite que afirma que si els pares consumeixen tabac o cànnabis els seus fills seran més propensos a fumar podria ser veritat, però realment no ho és. L’únic que té de diferent és que els pares que fumen no notaran tant que el seu fill fuma ja que estan acostumats a l’olor, en canvi si uns pares no fumen i el seu fill/a ho comença a fer, ho notaran de seguida.

Normalment l’edat en què un noi/a comença a fumar és als 13-16 anys (el tabac) i de 14-19 anys (el cànnabis). Les estadístiques confirmen que un 71% dels joves consumidors de tabac entre 11-17 anys han intentat deixar-ho, i un 25% de joves de 14-18 anys s’han enganxat o provat el cànnabis. Normalment tot comença per les males companyies ja que t’ofereixen i t’insisteixen perquè ho provis i això tindrà conseqüències en l’esport, els estudis, la salut…

Però a casa mai han de perdre el control, han de parlar amb calma amb els seus fills, perquè realment quan els pares no estiguin presents ho seguiran fent, llavors els hi heu d’informar de tot el que podria passar si no canvien la seva conducta, simplement amb comunicació i comprenent el perquè ho fan i buscant solucions a aquest greu problema.

Què passa si et fiquen una multa per consum de cànnabis?

Si no pagues la multa que et posen per portar substàncies a sobre et podrien embargar el compte bancari amb els diners que deus.

Si ets menor d’edat l’han de pagar els teus pares o tutors legals, o et poden donar altres opcions com rehabilitació o tractament o activitats educatives. I si la policia et volgués escorcollar no et pots negar ja que seria un delicte, i si et demanen identificació, l’has de donar obligatòriament.

L’addicció a la nicotina

La nicotina és la responsable que fumar provoqui addicció i en el cas del cànnabis és el tetrahidrocannabinol (THC).

En conclusió, fumar et pot perjudicar la vida per sempre, ja que no t’aporta res de bo, tan sols coses dolentes. Per molt que costi deixar-ho hi ha molts especialistes que et poden ajudar amb tractaments i finalitzar l’addicció.

Gisela Ramón i Alex Hill.