Arreu del món

El nou himne feminista

Un violador en el teu camí, una intervenció feminista creada per Les Tesis, Col·lectiu Interdisciplinari de Dones, format per: Dafne Valdés, Paula Cometa, Sibila Sotomayor i Lea Cáceres.

Aquesta cançó sorgeix després d’una investigació sobre la violació a Xile, on un 8% dels judicis arriba a rebre una condemna. També aquest col·lectiu de Les Tesis va investigar sobre la situació dels drets de la dona al món i van basar les dades obtingudes en una cançó que permetés fàcilment comunicar en públic les principals tesis del feminisme.

Per a la lletra de la cançó van incloure frases relacionades amb l’assetjament i la violència sexual que pateixen les dones, tal com: “la culpa no era mía, ni dónde estaba, ni cómo vestía” o “el violador eres tú”.

La cançó té una coreografia, feta per les mateixes autores. El col·lectiu va crear vídeos que van penjar a Youtube, on allà l’explicaven i van crear una identitat visual a Instagram.

Aquesta performance urbana consisteix en que les dones de totes les edats amb els ulls embenats amb teles negres i un mocador verd al coll, realitzen una coreografia i cantant la cançó en contra del patriarcat i les principals formes de violència cap a la dona.

La performance es va interpretar per primera vegada el 18 de novembre de 2019 a Valparaíso, Xile. La segona interpretació va ser feta per 2000 dones xilenes el 25 de novembre de 2019, el dia internacional de l’eliminació de la Violència contra la Dona. Va ser gravada i es va viralitzar en les xarxes socials.

S’ha interpretat en diversos països com: Mèxic, Veneçuela, Espanya, Alemanya, França, Marroc, entre d’altres. 

Actualment, aquesta cançó suposa l’himne feminista d’arreu del món.


Carla Tamayo Fernández