Voltant per Calafell

La història d’un bonic i petit poble: Calafell

Història de Calafell

El patrimoni històric de Calafell arranca en l’època paleolítica i arriba fins a l’arquitectura contemporània.

Fa milions d’anys el nivell del mar arribava fins a l’actual Calafell Poble, Avui en dia si explores bé per la zona del castell pots trobar petxines.

Els ancestres més remots fins ara descoberts a Calafell es troben en el jaciment de La Balma de la Granera. Es creu que hi van habitar neandertals i es calcula que tenen uns vint-i-dos mil anys d’antiguitat les restes que hi ha.

El primer assentament neolític data del segle VI a.C. Va ser un poblat iber anomenat Les Teixoneres, que va ser despoblat amb l’inici de la colonització romana en Hispània.

Durant el període romà es va construir una gran domus dita Vilarencaqua que va pertànyer a una família Patrícia.

El poble de Calafell com a tal està documentat des d’ inicis del segle XI com L’Espluga de Calafell i ja es mencionava l’existència del castell.
El castell és d’estil romànic i en el seu moment va estar fortificada. Al segle XVI el castell va començar a servir d’hospital i cementeri.

A part del castell, al poble hi ha monuments i indrets importants:

L’església de Calafell poble, que es va construir al segle XIX, ja que la població va créixer molt durant aquesta època i l’església romànica del castell no hi podia albergar tanta gent.

L’ajuntament, que es va construir al segle XIX, però abans de l’actual ajuntament, hi havia un altre que es va construir al segle XV i les seves funcions era fer justícia i cobrar impostos.

La platja va començar a ser habitada per pescadors a finals del segle XVII, encara que als anys seixanta del segle XX, la que havia sigut l’activitat principal de la platja, o sigui la pesca, va ser substituïda pel turisme.

El pescador, un dels monuments més representatius de la platja

Actualment a Calafell Poble encara està el castell, l’any 2019 el van haver de reformar per mesures de seguretat.

A mesura que han passat els anys han anat posant coses noves, per exemple, ara hi han posat uns llums que il·luminen el castell, i un passadís per poder caminar millor. Això ho han fet per cridar l’atenció dels turistes, perquè vinguessin a visitar Calafell Poble.

Calafell, respecte a altres pobles, ha avançat bastant en poc temps. Hem millorat a l’hora de tindre presentables els carrers, tenim més comerços, etc.

Esperem que us hagi agradat el nostre retrat del poble, en el qual es troba aquest institut. I, encara que no es el millor poble, tenim un ambient i una cultura que altres pobles no tenen.

Miquel Pastor i Marc Sánchez