Arreu del món

EL FENOMEN FILOMENA

Hem començat el 2021 amb un esdeveniment conegut amb el nom de Filomena que ha afectat a gran part del nostre país. En aquest reportatge us informem amb més detall.

Què és Filomena?
Filomena ha estat una borrasca que va començar en el centre de l’Atlàntic nord, però que es va desplaçar cap a la península Ibèrica i Balears. Aquesta borrasca va portar temporal de vents, mar i pluja, i molta neu.

Madrid ha sigut una de les zones més afectades per Filomena

Per què es diu Filomena?
Es diu Filomena perquè els serveis meteorològics Nacionals d’Espanya (AEMET), França i Portugal, que són els encarregats de posar-li el nom a les borrasques que poden tenir efectes greus. Li posen nom perquè la població estigui més atenta als avisos de seguretat. El nom de Filomena ha sorgit seguint l’ordre alfabètic, i es fa alternant entre un nom de dona i un nom d’home. Filomena ha sigut el primer de l’any, però el sisè de la temporada, per això comença per la F.

Així estava Espanya en els pitjors dies de la borrasca

Quines conseqüències ha portat Filomena a Espanya?
Aquesta borrasca ha provocat la paralització de moltes carreteres i aeroports, la suspensió de les activitats educatives, el desplegament de l’UME (Unitat Militar d’Emergències) per ajudar a les unitats convencionals per a nevades. També a conseqüència de Filomena s’han registrat mínims històrics a vàries províncies espanyoles com poden ser Saragossa (-15 graus), Sòria (-18 graus) o Terol (-29,9 graus). També hi ha hagut grans acumulacions de neu a ciutats com Toledo, on s’han arribat a més de 40 cm de neu. Per últim, també hem de recalcar el gran cost econòmic que ha portat Filomena, que supera els 1.398 milions d’euros per danys només en la capital.

Un cotxe encallat a causa de la neu

Esperem que us hagi agradat aquest reportatge i moltes gràcies per dedicar una mica de temps per llegir-lo.

Marc Sánchez i Miquel Pastor