Arreu del món

Malalties de transmissió sexual (MTS)

Les malalties de transmissió sexual (MTS) o infeccions de transmissió sexual (ITS) són infeccions que es transmetia d’una persona a una altra a través del contacte sexual. Però de vegades es pot transmetre a través d’un altre contacte físic íntim.

Algunes d’aquestes malalties les explicarem aquí.

Clamídia

Què és la clamídia?

La clamídia és una infecció bacteriana contagiosa. Normalment, la infecció per clamídia es contagia per tenir sexe amb una persona infectada. Pot contagiar encara que no hi hagi ejaculació. Les maneres principals de contagiar-te de clamídia són el sexe vaginal i el sexe anal, però també et pots contagiar a través del sexe oral. 

Hi ha tractament?

Sí, la clamídia es tracta amb antibiòtics. El tractament antibiòtic recomanat és la doxiciclina, dues dosis diàries durant set dies o l’azitromicina en una única dosi. Es pot utilitzar altres medicaments alternatius, però no són tan eficaços com l’azitromicina i la doxiciclina.

Herpes genital

Què és l’herpes genital?

L’herpes genital és una malaltia de transmissió sexual comú que pot contraure qualsevol persona sexualment activa. La majoria de les persones amb el virus no tenen símptomes. Fins i tot sense tenir signes de la malaltia, es pot transmetre l’herpes a les parelles sexuals.

Hi ha tractament?

L’herpes genital no es pot curar. Es pot receptar medicaments que combaten virus (com aciclovir o valaciclovir). Aquests medicaments ajuden a alleujar el dolor i la molèstia durant un brot a curar les úlceres més ràpidament.

Sífilis

Què és la sífilis?

La sífilis és una infecció bacteriana que es sol transmetre per contacte sexual. La malaltia Comença com una nafra indolora, generalment en els genitals, el recte o la boca. La sífilis es transmet de persona a persona a través del contacte de la pell o de les membranes mucoses amb aquestes nafres.

Hi ha tractament?

Medicaments. Quan es diagnostica i es tracta a les primeres etapes, la sífilis és fàcil de curar. El tractament preferit en totes les etapes és la penicil·lina, un medicament antibiòtic que pot matar els organismes que causa la sífilis.

VIH o Sida

Què és el VIH o Sida?

És una malaltia infecciosa, causada pel virus d’immunodeficiència humana, que es transmet per via sexual, a través de la sang o de la mare al fetus, i que fa disminuir les defenses naturals de l’organisme fins arribar a la seva completa desaparició.

Hi ha tractament? 

El tractament de VIH implica prendre medicaments per desaccelerar l’avanç del virus en el cos. El VIH és un tipus de virus anomenat retrovirus, i la combinació de medicaments que s’usa per tractar es diu teràpia antiretroviral. Aquesta malaltia no es pot curar a dia d’avui.

Aquí esta l’explicació d’algunes malalties de transmissió sexual, i només ens queda dir que totes aquestes malalties pots evitar-les utilitzant la protecció adequada.

Informació extreta de la web www.mayoclinic.org.

Ainhoa Tul i Carla Bel