La foto del mes

Foto del mes: Maig

Aquest mes ha passat una cosa bastant impactant a Espanya, que és l’arribada de 10.000 immigrants (dels quals 1.500 eren menors) des del Marroc de forma il·legal. Aquesta xifra és la més alta de la història d’Espanya i és comparable a la d’alguns països europeus durant la crisi de refugiats del 2015.

Entre els dies 17 i 18 de maig van entrar els immigrants, pel que sembla amb l’ajuda de la policia de Marroc, que van deixar les entrades obertes perquè passessin sense cap tràmit. Aquest acte de les autoritats marroquines es deu a l’hospitalització en Espanya del líder del Front Polisario, un grup paramilitar que busca la independència del Sàhara Occidental i que està en guerra amb el Marroc. L’objectiu final del país veí és que Espanya reconegui el Sàhara Occidental com a territori marroquí, de la mateixa manera com han fet altres països, per exemple els Estats Units.

Actualment els cossos policials espanyols i l’exèrcit han retornat la gran majoria dels migrants, a excepció d’alguns menors. Tot plegat, ha encès la crisi diplomàtica entre Espanya i el Marroc.

Marc Sánchez i Miquel Pastor