Arreu del món

Erupció volcànica a La Palma

El Govern de Canàries estableix el nivell d’alerta vermella que obliga a més de 5.000 persones a evacuar les seves cases després de l’explosió del Cumbre Vieja aquest 19 de setembre.

Des de l’11 de setembre s’han començat a detectar una sèrie de sismes concentrats a la zona sud-oest de l’illa de La Palma, que els científics van vincular amb la possibilitat que el magma estigués empenyent sota la superfície, cosa que va provocar l’erupció.

Fa exactament 50 anys, a octubre de 1971, es va produir l’última erupció volcànica en La Palma, que també va ser l’última erupció d’Espanya fins avui. Des de llavors l’activitat sismo-volcànica ha estat en calma fins a 2017, amb alguns petits sismes, però mai tan forts com el d’aquesta setmana.

Volcà a La Palma

Els experts diuen que no se sap exactament quant podria durar, però fan una estimació de setmanes, o mesos, com va passar amb els volcans en El Hierro (fa cinc mesos) i en Tenguía (fa més de tres setmanes).

La Unió Europea ha mostrat el seu suport a l’activar aquest dilluns el satèl·lit Copèrnic per seguir amb detall l’erupció, i la Comissió Europea ja està en contacte amb les autoritats espanyoles per oferir suport addicional. “Estem amb totes les persones en les Illes Canàries davant l’erupció a La Palma (…) Estem en contacte amb les autoritats espanyoles per proveir suport addicional de ser necessari” va dir en Twitter Von Der Leyen.

En tota l’illa s’han evacuat a més de 5.000 persones, en Tancade 700. S’han suspès totes les classes als centres educatius de Los Llanos de Aridane, El Paso y Tazacorte, els municipis que estan al costat a les set fissures per on està sortint el magma.

El cap del 122 Canàries ha ressaltat el paper de la ciència per concretar on s’anava a produir l’erupció volcànica i evitar danys personals.

Casa a La Palma

Ana García i Yasmina El Mouden.