Enquestes Esports

Esport femení o esport?

Any 1967, Boston, EEUU, Katherine Switzer s’inscriu a una marató exclusiva per a homes amb el dorsal 261. Es va convertir en la primera dona a córrer a una marató amb un dorsal.

Al llarg dels segles, les dones han hagut d’enfrontar-se a prejudicis i nombroses traves que els impedien ser part del joc; des de crear els seus propis Jocs Olímpics en l’Antiga Grècia o Jocs Mundials Femenins en 1922 i 1926 (perquè les competicions “oficials” no les acceptaven) fins a lluitar, en l’actualitat, per aconseguir la igualtat de premis en les grans competicions. Al llarg de la història, la dona ha experimentat frustracions i assoliments que avui segueixen en vigència.

L’esport es considera positiu en homes però no tant en dones, i s’ha comprovat que tant els pares com els professors d’educació física tenen menys expectatives de desenvolupament d’activitat física per part de les nenes que dels nens, de manera que elles creixen pensant que tenen menys capacitat que ells i arriben a adultes amb un capital motor menor i menys identificades amb l’esport.” afirma Élida Alfaro, exgimnasta i directora del seminari permanent Dona i Esport de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM). Alfaro explica que hi ha una diferència de 20 punts entre el percentatge de nenes i nens que practiquen esport en l’etapa escolar, diferència que baixa a 18 punts en l’edat adulta.

Llavors, l’esport és un dels àmbits menys evolucionats en qüestió d’igualtat?

Sí. Jo diria que és l’àmbit més discriminador de la nostra societat. L’aspecte més desigual és la professionalització i la remuneració econòmica de les esportistes d’alt nivell. Després està la desigualtat en la distribució i assignació d’espais esportius, vestuaris i altres instal·lacions, d’horaris, material, indumentària, capacitació de les persones que les entrenen, mitjans de transport per a assistir a les competicions, etc.” Matilde Fontecha, doctora en Filosofia i llicenciada en Ciències de l’Activitat Física i Esport.

I que a més de la gran bretxa salarial (les futbolistes tenen un conveni col·lectiu que estableix un salari mínim de 12.000 euros. En el cas masculí és de 155.000 euros). La representació i visibilització per part dels mitjans de comunicació és igual o pitjor a la diferència de salaris.

Aquest tracte desproporcionat no només es detecta en dones que practiquen esports sinó també en dones periodistes d’esport.

“No és tan dolent quan informo sobre el futbol femení. És pitjor quan escric sobre el futbol masculí. El típic és que em diguin que només vaig aconseguir el meu treball perquè vaig tenir sexe amb el cap. O diuen que hauria de fregar en la cuina” va afirmar María Tikas, periodista esportiva.

És així com volen representar a les dones? De veritat influeix la paraula de la premsa als espectadors?

Hem fet una enquesta entre l’alumnat del nostre institut per analitzar com de visibilitzat està l’esport femení respecte a l’esport masculí.

En aquesta enquesta hem demanat si coneixien els guanyadors de tennis de 2020.

A Novak Djokovic el coneixen el 78,9% de les persones enquestades.

Australia cancela de nuevo el visado de Novak Djokovic "en favor del  interés público"

Mentre que a Ashleigh Barty solament la coneixen dues persones de dinou que han contestat.

Ashleigh Barty y su aplastante camino en el Abierto de Australia: ¿Quién  fue la última campeona local?

Passem al futbol:

Jugador més golejador l’any 2020.

Cristiano Ronaldo, reconegut pel quasi 100% dels enquestats.

Cuánto cobra Cristiano Ronaldo por un post en Instagram?, esta es la  exorbitante suma

Jenni Hermoso, encara que ha sigut una de les més reconegudes, ha estat confosa amb Alexia Putellas, però malgrat això la gent que no la coneixia era més gran que si ho feia.

Jennifer Hermoso Fuentes Women's First Division | LaLiga

A l’esport de bàsquet hem posat a la millor jugadora de la WNBA, Diana Taurasi i al tres vegades campió de la NBA. Encara de no ser el millor jugador de la NBA, Pau Gasol ha estat més conegut que Diana Taurasi, (amb cinc ors olímpics, tres anells de la WNBA, sis Eurolligues, una vegada MVP de la WNBA, tres vegades MVP de les Finals, cinc vegades màxima anotadora de la WNBA, entre molts altres èxits).

Pau Gasol: "¿Volver a los Lakers? No estaría mal"
Diana Taurasi: biografía de la basquetbolista inspirada en Kobe Bryant |  Vogue

Llavors si no són pels títols obtinguts al llarg de la seva carrera, ni per ser un esport més o menys reconegut, per què coneixem més els jugadors masculins que les jugadores femenines?

Per què una disciplina que atrau tant públic, és una de les quals més desigualtat hi ha? Hi ha prejudicis que mai no desapareixeran sobre l’esport femení?

Tenim l’esperança que com a societat avancem fins a un punt que no hi hagi diferència, ni econòmica ni d´audiència, pel fet de ser dona i practicar un esport.

Ana García-