Esdeveniments

Selectivitat o PISA?

La selectivitat, també coneguda com a PAU (Proves d’Accés a la Universitat), són unes proves obligatòries per als alumnes de segon de batxillerat que vulguin accedir a la universitat, amb la intenció d’avaluar els coneixements que l’alumne ha anat adquirint durant la seva etapa educativa.

El Ministeri d’educació vol canviar l’actual selectivitat per unes proves que es basin menys en reproduir coneixements que en saber aplicar-los. Les proves seran semblants als exàmens PISA. La ministra Pilar Alegría considera necessari el canvi per a donar coherència al nou model educatiu que es començarà a implantar al setembre en totes les etapes educatives.

La selectivitat s’organitza sobre la base de les matèries cursades en el Batxillerat i s’estructura en dues fases: la fase general i la fase específica, mentre que les proves PISA tenen tres proves amb resultats independents: la competència lectora, la matemàtica i la científica. Cada any, PISA se centra en una d’elles, que acaparen la majoria de les preguntes, i les altres es queden amb una petita part. En 2000, es va centrar en lectura; en 2003, en matemàtiques; i en 2006, en ciències. L’última, la de 2009, es torna a centrar en lectura.

Com s’avalua la selectivitat?

Qualificació de la fase general:  

La nota d’accés fa referència al resultat obtingut a partir del 60% de la mitjana del Batxillerat i el 40% de la fase general de la selectivitat.
Cada un dels exercicis es puntua de 0 a 10 punts amb tres xifres decimals. La qualificació de la fase general serà la mitjana aritmètica de les qualificacions de tots els exercicis. Es considera superada aquesta fase si obtens una nota igual o superior a 4. La superació d’aquesta fase té una validesa indefinida.

Si provens d’un cicle formatiu de grau superior, la nota d’accés correspon a la nota mitjana obtinguda en aquests estudis.

Qualificació de la fase específica

 A la nota d’accés se li afegeixen les dues millors qualificacions de les matèries de modalitat de la fase específica, en el cas que aquestes matèries estiguin vinculades a la branca de coneixement del títol a què es vulgui ser admès.

Exàmens Selectivitat 2020 (PDF) - Setembre: Solucions i Correccions

Cadascuna de les matèries de les que t’examinis en aquesta fase es qualificarà de 0 a 10 punts. Es considerarà superada la matèria quan obtinguis una qualificació igual o superior a 5 punts. Les qualificacions obtingudes són multiplicades pel paràmetre de ponderació corresponent (0,1 o 0,2) segons la matèria que es consideri més idònia per cursar el grau universitari.

La nota de selectivitat o nota d’admissió està formada per la nota d’accés i les qualificacions de les matèries de modalitat ponderades segons el coeficient que li correspongui.

Com s’avaluen les proves PISA?

Cada examen és una combinació de preguntes directes amb una única resposta
correcta (preguntes que només admeten algunes paraules o algunes frases breus per
resposta, o que ofereixen múltiples opcions perquè l’alumne marqui alguna
o algunes), i preguntes que requereixen que els estudiants elaborin les seves pròpies
respostes
. Les preguntes del primer tipus només poden ser correctes o incorrectes, i les del segon tipus són d’avaluació més complexa i admeten respostes parcialment correctes.

El govern continua estudiant la possibilitat de canviar-les, i preveu que l’any 2024 ja s’estarà implementant com a proves d’accés a la Universitat.

Ana García i Yasmina El Mouden-