La foto del mes

LA FOTO DEL MES DE NOVEMBRE: UN MUNDIAL POL·LÈMIC

Aquest novembre comença el Mundial de futbol. En la foto que us compartim apareix el desert de Qatar amb la copa del món i, al seu costat, la pilota d’aquest mundial, Al Rihla. En la foto del mes aprofitarem per parlar de temes controvertits que han obert la pol·lèmica en els mitjans de comunicació: el masclisme, l’homofòbia i les condicions extremes en què es van construir les infraestructures del Mundial.

El masclisme

Avui en dia Qatar representa un país on predominen moltes posicions masclistes. Les dones de Qatar han trencat barreres i han fet progressos significatius en àmbits com l’educació; tanmateix, encara s’enfronten a normes oficials com ara la de tutela masculina que limiten la seva capacitat de viure una vida plena, productiva i independent.

L’homofòbia

L’homosexualitat encara és un delicte a Qatar avui dia i la gent pot ser condemnada fins a set anys de presó per això. A més, els drets queer prohibeixen l’activisme polític. Pel que fa a la Copa del Món, si bé els organitzadors van assegurar que tots són benvinguts independentment de la seva orientació sexual o identitat de gènere, també van advertir que no es podrien exhibir banderes LGTBI+ als estadis i els seus voltants.

La sobreexplotació dels treballadors

Una investigació de ‘The Guardian’ va revelar que més de 6.500 treballadors migrants de l’Índia, Pakistan, Nepal, Bangladesh i Sri Lanka havien mort a Qatar des que es va iniciar la construcció de les infraestructures destinades al Mundial. Diversos països van organitzar protestes abans de la Copa del Món de 2022. Hi ha hagut fins a vuit formes d’explotació dels treballadors, com les condicions de vida inhumanes, mentides sobre el salari, retards en el pagament del salari, restricció de mobilitat (no podien abandonar l’estadi ni el campament). En la següent foto veiem a Haaland, jugador de Noruega, portant una samarreta que demana drets a la gent que treballa construint els estadis d’aquest Mundial.

Sergi Almirall, Marc Cruz, Adrià García