Voltant per Calafell

RUTES DE SENDERISME AL VOLTANT DE CALAFELL

A Calafell hi ha vàries rutes per practicar senderisme. Aquí us en deixem unes quantes per si us animeu a descobrir-les:

1. Ruta a Montpaó i el Castell de Calafell

Aquí teniu l’enllaç de l’aplicació per a seguir la ruta correctament: https://onx.la/38596

Aquí tindríem la vista general de tota la ruta:

El començament d’aquesta ruta seria aquí, aquest punt està prop del edifici de Creu Roja.

En aquesta ruta hi ha varis punts d’interès:

  1. Casalot de la Viola

Aquest fortí defensiu o “fuseller”, refugiava els miquelets de la cavalleria espanyola després de La Revolta Catalana de 1640. Conserva les restes d’una torre de planta quadrangular i d’un recinte tancat. Les parets són de tàpia, excepte a la base, on s’utilitza morter, i tenen nombroses espitlleres per disparar i defensar el torrent de Montpaó.

  1. Vinyes i Oliveres

El que us trobareu en aquesta ruta són els conreus de fruiters de secà, típics de la zona mediterrània: garrofers, oliveres, ametllers i vinya, si bé d’ametllers aquí no en trobem.

  1. Poblat de Montpaó i Can Borrell

El nucli de Montpaó, protegit com a bé cultural d’interès local, està format per un conjunt aproximadament de 16 cases. Actualment està deshabitat i en un estat ruïnós. El seu origen és medieval, com a mínim del segle XI. 

  1. Oreneta cuablanca

A la primavera-estiu podeu sentir el brogit al voltant dels nius pel fet que no paren de fer viatges portant insectes als seus pollets. 

  1. Castell de la Santa Creu

El Castell de la Santa Creu és un recinte fortificat d’època medieval, documentat per primera vegada l’any 1037 i es troba al nucli històric de Calafell, també d’origen medieval. El castell va patir diverses transformacions i usos al llarg del temps, passant de ser un castell fronterer de la marca hispànica a un palau residencial d’estil gòtic a mans de diferents famílies nobles. Al segle XVI s’inicia el seu progressiu deteriorament a causa de l’abandonament i de la seva parcial destrucció un segle més tard en el marc de la Guerra dels Segadors. Anys més tard, el recinte es convertí en un cementiri, ús que va perdurar fins a l’any 1938, i a partir de l’any 1982, el Patronat-Fundació del Castell de Calafell va impulsar la seva excavació arqueològica i restauració per poder ser obert al públic.

2. Ruta de Calafell a la Cova Foradada

És una ruta circular d’una distància de 7,28 km on es pot veure la cova a mitja ruta, molt recomanable per fer-la a la primavera amb els brots de les vinyes, ja que en el recorregut hi ha molta vinya.

És una ruta amb dificultat moderada ja que hi ha alguns desnivells pel camí. Encara així és una bona ruta per fer amb nens.

Té una duració aproximada d’una hora.

A mig camí hi ha una àrea de picnic on parar a descansar un temps.

3. Ruta Calafell – Montpaó – La Muga – Calafell

Aquí teniu l’enllaç  de l’aplicació per a seguir la ruta correctament: https://onx.la/e8be9

Vista general de la ruta:

El començament d’aquesta ruta seria aquí, aquest punt és a prop de la carretera:

En aquesta ruta hi ha diferents punts d’interès que pots veure mentre fas senderisme:

  1. Biker Park
  1. Pou
  1. Pi centenari
  1. Castell de la Muga
  1.  Castell de la Santa Creu

4. Ruta Calafell- Coma-ruga per la costa

Comencem el nostre recorregut a Le Meridien Ra Beach Hotel & Spa, Hotel balneari sofisticat i d’alta qualitat. Immediatament ens trobem amb una zona de reserva natural, Les Madrigueres, amb diversos espais de gran bellesa i d’elevat interès ambiental i paisatgístic. Aquí hi trobem la Platja de l’Aiguadolç, la voregem per unes passarel·les de fusta i continuem. Deixem Calafell i entrem a Sant Salvador per un pont que travessa la riera de la Bisbal fins arribar a la platja de Comarruga. En aquesta platja ens trobem amb una sortida d’aigües termals que desemboca al mar amb moltes propietats terapèutiques, el Riuet de Coma-ruga. L’aigua de la font neix en un sortidor de roques calcàries del massís de Bonastre i baixa a gran profunditat per les falles que delimiten la fossa tectònica del Penedès, fins arribar a Coma-ruga, on brolla espontàniament a la superfície.

Avancem una mica més per la platja de Coma-ruga i tornem a Calafell pel mateix camí recorregut.

Eric Pérez i Alex Peláez