Arreu del món

Sequera generalitzada

Actualment a Espanya hi ha un gran problema amb la sequera a causa del clima ja que gairebé mai plou. La sequera és una amenaça constant i, cada vegada, més freqüent. Com a conseqüència del canvi climàtic, cada cop farà més calor i hi plourà menys.

Espanya pateix una sequera cada vuit o deu anys perquè és a la zona temperada del planeta i sota la influència de dos corrents d’aire, una massa d’aire fred i humit que ve de l’Atlàntic i una massa d’aire calent i sec d’origen africà.

Els efectes de la sequera són cada any pitjor, perquè ja no és només un tema meteorològic, la península els està patint des de fa més de 10.000 anys. Ara, a més, s’agreugen pel canvi climàtic, per la qual cosa seran més recurrents, períodes més curts entre sequeres i amb una durada més intensa. Un dels problemes principals que causa la sequera a les poblacions és el problema en el subministrament. Els talls d’aigua són necessaris per poder protegir els recursos hídrics el màxim de temps possible.

Fer un bon ús sostenible de l’aigua és un dels pilars fonamentals d’un país que pateix contínuament de sequera. Perdre 25% a la xarxa de proveïment és tot un malbaratament que no es pot permetre. Per evitar aquesta situació cal educar la població per aprofitar al màxim aquest bé tan preuat i escàs. És essencial que es millori la gestió de l’aigua, així com elaborar un nou Pla Hidrològic Nacional.

Eric Pérez i Alex Peláez