Dia internacional

DIA MUNDIAL DE LES ABELLES

El 20 de maig se celebra el Dia Mundial de les Abelles per conscienciar sobre la importància d’aquests insectes en els ecosistemes i promoure la seva conservació.

Les abelles són les responsables de pol·linitzar aproximadament el 75% dels cultius alimentaris del món. Sense elles, molts dels aliments que mengem cada dia, com ara fruites, verdures i fruits secs, no es podrien produir en les quantitats necessàries per a satisfer la demanda. En pol·linitzar diferents tipus de plantes, ajuden a mantenir múltiples espècies vegetals alhora que proporcionen hàbitat i aliment per a altres animals.

CURIOSITATS DE LES ABELLES

  • Les abelles poden reconèixer les persones. Les abelles tenen una capacitat de reconeixement facial molt desenvolupada i poden identificar persones a través dels seus trets facials.
  • Les abelles poden volar fins a 24 km/h i de volar llargues distàncies a l’hora de buscar aliment.
  • Les abelles són capaces de comunicar-se entre elles mitjançant una dansa. L’abella que troba una font d’aliment torna al panal i realitza una dansa específica per indicar la direcció i la distància de la font d’aliment.
  • Les abelles tenen cinc ulls. Tenen dos ulls grans i tres ulls petits a la part superior del cap.
  • Les abelles femelles són les úniques que piquen.  A més, quan una abella pica, el seu agulló s’incrusta a la pell de la víctima i això provoca la mort de l’abella.
  • Les abelles són capaces de fer càlculs matemàtics senzills.  Poden realitzar operacions com sumar i restar petites quantitats.
  • Les abelles produeixen la mel a partir del nèctar de les flors que recol·lecten. Llavors, emmagatzemen la mel en les cel·les de la colmena i l’usen com a aliment per a la colònia durant l’hivern.

Aquestes són algunes de totes les curiostats que tenen les abelles.

Sergi Almirall, Marc Cruz i Adrià García