Conèixer els parcs nacionals
El Dia Internacional dels Boscos és el 21 de març i el seu objectiu és la importància de cuidar i preservar totes les àrees forestals del planeta. La data es va triar perquè el 21 de març coincideix amb l’entrada de la primavera. Els boscos representen el pulmó de tota la Terra i molts d’aquests boscos es troben protegits i han estat declarats patrimoni de la humanitat.
Ara us ensenyarem alguns dels parcs nacionals situats més a prop de casa nostra:
Parc nacional de Vatnajökull (Islàndia). Engloba altres dos parcs, Skaftafell i Jökulsárgljúfur, i la glacera Vatnajökull. És el parc nacional més extens d’Europa compost per rius, glaceres i volcans i té una enorme biodiversitat.

Parc nacional dels Lagos de Plitvice (Croàcia). Es coneix aquest parc com el paradís de l’aigua. Compta amb 16 llacs a diferents altures connectats per rierols i cascades i constitueixen el cor de les seves 30.000 hectàrees dominades per boscos i és la llar de l’os bru europeu, el llop, l’àguila o el linx.

Parc nacional de Oulanka (Finlàndia). En ell es pot gaudir del poder de l’aigua per les seves impressionants cataractes, a les quals s’accedeix per ponts penjants. Té una gran varietat de plantes, ocells, senderes i rius navegables.

Parc nacional de Göreme (Turquia). És Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Està compost per una successió de valls modelades per l’erosió, amb xemeneies de fades, monestirs, habitatges i un Museu a l’aire lliure.

Parc nacional de Ordesa i Muntanya Perduda (Espanya). El massís de Muntanya Perduda destaca en l’orografia d’aquest parc nacional de grans contrastos, amb zones altes de gran aridesa on l’aigua de pluja i del desglaç es filtra per la roca, valls amb prats i boscos, cascades, canons i barrancs.

Parc nacional de Cairngorms (Escòcia). Té cinc de les sis muntanyes més altes del Regne Unit, a més de boscos d’arbres centenaris, cataractes, llacs com Loch an Eilein o An Loch Uaine i l’únic ramat de rens en llibertat de Gran Bretanya, en Glen Habiti.

Lake District National Park (Anglaterra). Es troba en Cumbria, al nord-oest d’Anglaterra, i és la llar de la muntanya més alta d’Anglaterra, Scafell Pike. A més, compta amb 16 llacs, entre ells el Windermere.

Parc nacional Gran Paradiso (Itàlia). És un vast territori d’altes muntanyes, boscos, àmplies prades alpines, roques i glaceres, que és l’hàbitat ideal per a una fauna rica i variada.

Parc nacional de Jostedalsbreen (Noruega). El Jostedalsbreen és una de les glaceres més grans d’Europa i el quart en extensió de Noruega, on malgrat els rigors del clima creixen més de 300 espècies de plantes i flors. Les muntanyes de Stryn alberguen una de les majors reserves de rens del país. També abunden els lemmings i, en menor mesura, llops, ossos bruns i linxs.

Parc Lauterbrunnen (Suïssa). És un de les valls en forma d’O més impressionants dels Alps situat entre parets rocoses gegantesques i alts pics de muntanya. Compta amb 72 impressionants cataractes.

I acabem celebrant el Dia Internacional dels Boscos animant-vos a visitar els parcs nacionals i recordar-vos com n’és d’important la conservació de la natura.
Lina i Abu