Entrevistes Institut

PROGRAMA BOJOS PER LA CIÈNCIA

Dues alumnes de 4t de la ESO hem anat a fer una entrevista a la Miruna Bandoui i l’Artur Orts de 1r de Batxillerat A, sobre com està sent la seva experiència en el programa que estan realitzant, “Bojos per la ciència”

De què tracta aquest programa educatiu? 

M: Són 10 cursos de diverses temàtiques, biologia, bioquímica, música, mates, economia, on es presenten tres alumnes per cada modalitat de cada institut. Els alumnes interessats han de ser de 1r de BAT, han de tenir un bon expedient, bones notes i llavors l’institut t’envia la seva llista i hi ha un procés de selecció on s’ha d’emplenar unes preguntes, una carta de motivació i llavors fan una selecció. Si has estat pre-seleccionat, et fan una entrevista en els programes que hagin seleccionat.  

On s’han realitzat les sessions?

A: Les sessions s’han fet via online. Per temes de Covid, han hagut de ser així. En una situació normalitzada, haguéssim anat a centres d’investigació, a utilitzar materials del laboratori, però de moment, tot online.

Heu descobert algun aspecte científic que desconeixíeu?

M: Sí, suposo que sí. Ens han explicat moltes coses noves i jo diria que hem après molt.

A: Encara és d’hora per dir-ho, però almenys he descobert que la física de partícules mola molt.

Des de quan esteu realitzant aquest projecte?

M: Des que ens van seleccionar, que va ser més o menys al gener i allà vam fer les primeres sessions.

A: També depèn molt dels tallers que agafis. Depenent del taller hi ha més o menys sessions. També segons el taller, les sessions tenen una duració més llarga o menys. Els tallers son d’un any, aproximadament unes 10 sessions.

Com us heu organitzat?

A: Abans de cada sessió, ens passen un powerpoint amb informació que hauríem de saber per complementar i entendre bé la sessió. Llavors, abans de cada sessió, et mires aquest powerpoint. I en algunes sessions, ens han passat algun programa que ens havíem d’instal·lar o alguna cosa per anar ben preparats per a la sessió.

M: També depèn del programa perquè, per exemple, a mi només m’han passat el link de la sessió i jo he hagut d’estar allà atenta prenent notes.

D’aquest projecte, què és el que més us ha agradat i el que menys?

M: A mi el que més m’ha agradat ha sigut conèixer gent que li apassiona la ciència, ja que, potser al nostre centre no n’hi ha tanta. Llavors, conèixer a gent d’altres centres, conèixer com està organitzat tot. I després més endavant, quan es puguin fer les sessions pràctiques, poder treballar a un laboratori de veritat, amb microscopis, un protocol… I el que menys és que algunes sessions són una mica més avorrides, n’hi ha algunes que són molt complicades i llavors, has d’estar molt atent o no entendre-ho i haver de buscar-te la vida a casa…

A: A mi el que més, conèixer a gent que està molt interessada en aquests temes científics. També descobrir mons, com pot ser un laboratori per dins o com funciona el món de la física. I el que menys, que sigui online.

Martina Mudarra i Noa Fernàndez