Voltant per Calafell

Les Madrigueres del Vendrell

La zona humida de les Madrigueres és un espai litoral d’unes 30 Ha que es troba situat al nucli marítim de Sant Salvador del Vendrell. Comprèn l’antiga llera de la riera de la Bisbal i els terrenys inundables adjacents, situats al nord de la llera nova, entre la línia de ferrocarril i la mar. 

Es tracta d’un espai que no ha estat urbanitzat i on encara hi ha zones agrícoles derivades dels antics usos agraris tradicionals, avui desapareguts.

Originàriament, el Torrent de la Bisbal travessava aquest espai, fins que als anys cinquanta o seixanta va ser desviat cap al sud i canalitzat.

Es tracta d’una zona de petites dimensions, però amb diversitat d’hàbitats: platges de sorra i dunes, llacunes litorals amb jonqueres i canyars, matolls mediterranis i màquies amb alzines. És una zona d’elevat interès ambiental i paisatgístic, pel caràcter singular en un entorn litoral totalment urbanitzat i pel seu rol com a corredor ecològic entre el mar, els camps i muntanyes interiors.

Preguntem al professor de biologia Josep Manel:

Quines particularitats té la zona de les Madrigueres?

És un tram no edificat de la costa, aproximadament mig quilòmetre. Hi ha platja, dunes i una mica d’aiguamolls

Quines són les espècies de plantes que hi habiten?

Moltes. Plantes que només viuen a la sorra: tamarius, freixes, canyissos, carrasqueta, arços….

Quins animals habiten a les Madrigueres?

Guineus, mussols, gavines, corbs marins, corriols, ànecs, forges….

Per què és important el projecte de recuperació de les Madrigueres? En què consisteix aquest projecte?

Perquè es pretén restaurar com era la costa fa molts anys, quan la influència humana era més petita. Es tracta de gairebé l’única zona sense edificar i mínimament conservada del Baix Penedès.

Hi ha altres zones de la costa que hagin impulsat també un projecte de recuperació ecològica? Quines?

Sí. Es van fent cada vegada més intervencions. Estan restaurant dunes a Cubelles, Cunit, Calafell, el Vendrell. També a Segur s’ha fet un estany ric en fauna i flora. I no oblidem el delta del Foix…

Agraïm al Josep Manel Álvarez la seva col·laboració.

Adam Chriki, Jaber Alioua i Youssef Hajji