Institut

Institut lliure de violència

L’institut Camí de Mar és un centre adherit a l’Escola lliure de violència i de discriminació LGTBIQ+. L’objectiu d’aquest pla és la prevenció, intervenció i seguiment de les situacions de violència que puguin afectar l’alumnat.

L’institut té un protocol antiassetjament molt estricte i eficaç. S’intervé el mateix dia que arriba el cas o fins i tot en la mateixa hora si és possible. Primer de tot es parla amb la persona assetjada i després amb els assetjadors, un cop parlat amb ells, es comunica a les famílies de les dues parts. La persona encarregada de tot aquest procediment és el Constantí Ortega.

El centre sempre intenta formar als assetjadors de manera que aprenguin i que recapacitin sobre el que han fet i com han actuat. Encara que cada any hi ha casos, se segueix lluitant i sempre es realitza el protocol de manera que cada cop hi hagi menys casos, fins que puguem arribar a un punt en què l’assetjament escolar desaparegui, tot i que això sembli quasi impossible.

Per sort avui dia el bullying s’està controlant i els centres escolars posen de la seva part perquè aquest problema desaparegui per complet. No es deixen de banda els casos d’assetjament com podia passar fa uns anys, en què no hi havia cap mena de control i cadascú s’havia de buscar ajuda pel seu compte. Això ho sabem pel testimoni del Constantí Ortega, que ens explica en l’entrevista que li hem fet que va patir assetjament des dels vuit anys a la seva escola i ningú el va ajudar. Finalment ho va poder solucionar tot sol i va resoldre el problema amb els seus assetjadors.

Una de les noves maneres de fer bullying i que preocupa molt és a través de les xarxes socials, és el que es coneix com cyberbullying. Normalment s’actua a través de xarxes socials com Instagram, Whatsapp, Facebook… utilitzant com a eina principal els missatges de text privats o fins i tot públicament a les fotos, comentaris, històries… Aquesta nova metodologia d’assetjament és més actual, però per ser nova no és menys perillosa, és igual d’efectiva i perjudicial que el bullying físic o psicològic que es pot realitzar directament sobre la persona.

Free photo Bully Insult Cyber Bullying Computer Girl Swearing - Max Pixel

Àlex Riba, Joel Osuna i Daniel Lorente