Entrevistes Esdeveniments

Posa a prova les teves habilitats: Copa Cangur Matemàtiques 2024

La Copa Cangur és un concurs presencial de resolució de problemes de matemàtiques per a equips de centre, organitzat per la Societat Catalana de Matemàtiques. Hi ha dues categories, la Cadet, formada per set alumnes de 1r i 2n d’ESO, i la Junior, formada per set alumnes de 1r i 2n d’ESO amb la condició que com a màxim hi pot haver quatre alumnes de 2n o 4t respectivament en cada equip. Aquest any es va realitzar el 25 de gener i des del nostre institut hem tingut també participació.

Hem realitzat unes preguntes a la Blanca March, professora de matemàtiques, i a dues alumnes del centre que hi han participat en la Copa Cangur 2024.

Preguntes a la Blanca March:

On va ser la prova de la Copa Cangur?

A l’Ins Baix a Mar, Vilanova i la Geltrú.

Quan va ser?

Va ser el dijous 25 de febrer.

Per què es va fer? Quins objectius té aquest campionat matemàtic?

La Copa Cangur és un concurs presencial de resolució de problemes de matemàtiques per a equips de centre, organitzat per la Societat Catalana de Matemàtiques.

En el concurs es presenten 12 problemes i tenen 60 minuts de temps per fer-ne els màxims possibles. És una cursa contrarellotge on la puntuació obtinguda per cada problema va variant durant el concurs, i per tant el fa un joc emocionant i divertit, amb les matemàtiques com a protagonistes.

Quants alumnes es van presentar? Com se seleccionen els alumnes que hi participen?

Els equips són de set persones, i han de ser mixtos entre 1r i 2n de l’ESO i un altre equip d’alumnes de 3r i 4t. Aquest curs només vam presentar un equip per la categoria de 3r i 4t. Vam parlar amb uns quinze alumnes d’aquests cursos per valorar si estaven motivats i finalment s’hi van presentar deu. Entre ells van decidir quins eren els que estaven més motivats i podien aportar més aquell dia.

Quants minuts va durar la prova?

La duració és de 60 minuts exactes. A contrarellotge, en tot moment veus els minuts i segons que et queden.

Com van ser els resultats?

Mentre dura el concurs tu vas veient els resultats en viu, com va cada equip. Els últims cinc minuts els resultats desapareixen per donar emoció i no saber-los fins que es desvetllen. Van haver quinze equips i l’Ins Camí de Mar va quedar en desena posició.

Des de quan es realitza la Copa Cangur?

Es fa des del 2014, amb una petita parada obligatòria els anys de la Covid.

Preguntes a alumnes participants en la Copa Cangur:

Com va ser el procés de selecció?

La Blanca va vindre un dia al pati, ens va buscar i ens va dir que ens ho proposava a nosaltres donat que teníem bons resultats a matemàtiques, que si hi volíem participar.

Com van ser els vostres resultats?

Vam quedar dècimes. Ni tan malament!, perquè una vegada assegudes a la taula per començar les proves Cangur, aquests nois i noies de 3r que ens van acompanyar els coneixíem de feia una hora, en canvi en el cas dels altres instituts suposo que ja es coneixien i ja havien treballat junts. Llavors els resultats van estar bastant bé per ser la primera vegada i per fer les proves amb persones amb les quals abans no havíem treballat i no sabíem els punts forts de cadascú.

Va resultar-vos fàcil o difícil?

Depenent dels exercicis, n’hi havia de molt difícils i d’altres que, si era el teu punt fort, se’t feia fàcil.

– Vau passar a la següent prova?

A la final no vam poder passar perquè havíem de quedar primeres.

Què us va semblar l’experiència?

Molt maca. Ens ho vam passar molt bé perquè a més d’estar allà concentrats per les proves, vam riure molt i compartir coses amb els nostres companys.

Us ho vau passar bé?

Sí, molt.

Aina i Paula