Escola Verda Institut

AJUDEM AL MEDI AMBIENT A TRAVÉS DE LA COMISSIÓ VERDA

UNA COMISSIÓ PER LA CONSCIÈNCIA I LA MILLORA DEL NOSTRE ENTORN.

L’institut Camí de Mar està molt compromès a tenir cura del medi ambient i implementar un sistema sostenible. Per aquest motiu l’equip directiu i el coordinador d’escoles verdes van crear en 2004 la comissió verda. L’institut va passar de ser escola verda a tenir aquesta comissió. Molts professors del centre estan implicats en aquest projecte.

Alguns dels professors compromesos en els projectes són: la María José Esparcia, la Rosanna Rion, el Jordi Badia, la Maria Bofarull i l’Ivan Folch. La comissió verda té com a objectiu ajudar a incorporar els valors de l’educació per a la sostenibilitat en tots els àmbits de la vida dels centres. També volen promoure la participació i la implicació activa de la comunitat educativa en la millora del seu entorn i, finalment, volen afavorir l’intercanvi entre els centres que comparteixen els mateixos objectius.

El centre ha creat diversos projectes per contribuir a aquesta causa. Un d’ells consisteix a disminuir la quantitat de plàstics i aluminis que es generen a l’institut. Aquesta és una causa important perquè aquests residus s’acumulen amb el temps i triguen a desaparèixer. Algunes de les mesures que s’han pres per millorar aquest aspecte han estat prohibir menjar al pati i portar tapers o boc’n rolls on guardar l’esmorzar en lloc de paper o bosses de plàstic. Aquest projecte ha aconseguit reduir els plàstics i aluminis, però no ha tingut l’impacte esperat.

Un altre dels projectes és la construcció d’un hotel d’insectes. Ha estat ideat per les assignatures de biologia i tecnologia de 1r d’ESO conjuntament amb els alumnes del SIEI. L’assignatura de tecnologia s’ha encarregat de dissenyar l’hotel. És una caseta de fusta compartimentada amb diverses plantes. Se situarà a la zona de l’hort i més endavant intentaran posar-ne d’altres en altres zones del pati. Té com a objectiu recol·lectar diferents espècies d’insectes autòctons perquè els alumnes els coneguin i aprenguin coses sobre ells. A final de curs es veurà si els insectes han construït nius o han fet ous.

A part d’aquests dos projectes, també es realitzen altres. Podem destacar la recollida de taps de plàstic, que consisteix en que els alumnes portin taps d’ampolles a l’institut i deixar-los en una caixa situada al costat de la sala mil·lenari. Aquests taps es portaran a un centre de recollida on seran reciclats. Una tona de taps equival aproximadament a uns 100 euros. També s’organitza la recollida de mòbils. Els alumnes han de deixar mòbils que no funcionin en una caixa situada a la sala de professors. Hi ha empreses que recullen alguna de les peces dels mòbils i amb els beneficis que obtenen, ajuden a animals com els ximpanzés. Un altre projecte el duen a terme els alumnes de 2n d’ESO i consisteix a plantar boles de llavors per ajudar a la reforestació de la zona cremada per l’incendi.

Gràcies a la comissió verda els alumnes estan més conscienciats sobre la importància que té cuidar el medi ambient i s’adonen que cal actuar abans que fem malbé el nostre entorn.

Lucía Rodríguez i Mariona Valls.