TORNA LA CIMERA INTERNACIONAL A LE HAVRE
UNA OPORTUNITAT ÚNICA PER A APRENDRE
Arriba un nou projecte en què els alumnes tenen l’oportunitat de participar en una cimera que es porta a terme a la Normandia Francesa, a Le Havre. Hem entrevistat la professora Montserrat Pons, l’encarregada d’organitzar aquesta activitat per saber-ne més. En aquesta cimera internacional es reuneixen joves d’arreu del món per gaudir durant una setmana d’una experiència, tot intercanviant visions sobre temes com el medi ambient, l’educació, les ciutats d’avui en dia i altres temes que puguin interessar a la gent jove. Es fan grups de treball on es debaten els temes a tractar. Com que participen joves vinguts de diferents països hi ha diferents visions segons el país d’on vinguin i el tema que tractin. Marxaran del 23 al 30 de novembre del curs vinent.
– Quants alumnes poden anar? Com serà el procés de selecció?
Només poden anar tres alumnes de 4t d’ESO. Jo invito a participar a tots els alumnes d’aquest curs. Normalment es presenten més de tres alumnes. Depenent dels que hi hagi, es fa una selecció mirant les notes d’anglès. Sempre intentem fer una prova encara que sigui petita: un examen de multiple choice o una petita entrevista.
– Quants alumnes estan interessats?
Quan ho he anat a explicar a les classes hi ha hagut gent que s’ha mostrat interessada, però estem en ple procés d’informació i recepció de sol·licituds.
– Quin cost tindrà?
Es viatja en avió i encara no tenim un preu fixat. Dependrà del cost dels bitllets i calculem que estarà entre els 450-550 euros.
– Quin professor/a acompanya als alumnes?
Normalment acostumo a anar jo.
– On s’allotgen els alumnes?
Els alumnes s’allotgen amb famílies que tenen fills o filles d’edats similars als nostres alumnes de 4t.
– Quants instituts participen en la cimera i de quins països són?
La majoria són instituts d’arreu d’Europa, però és cert hi ha hagut anys que han vingut d’Amèrica del Sud, Amèrica del Nord, Sud-àfrica… La resta són europeus: Alemanya, Països Baixos, Itàlia, Polònia, Anglaterra… Del nostre país anem dos instituts. L’any que més països van anar van ser 29.
– Què es farà a la cimera? Quins tipus d’activitats? Com es fan els grups?
Les activitats proposades tenen coses en comú respecte als altres anys i d’altres són diferents. Alguns anys ha vingut gent a fer exposicions i després s’han fet grups de treball per tractar temes relacionats amb el que s’havia exposat.
L’any passat va haver-hi grups de treball en els quals es plantejava un repte. A cada grup se li donava un mapa ambientat en un hipotètic futur. Disposaven d’uns recursos i els mancaven d’altres. Havien de cooperar els uns amb els altres i negociar per aconseguir els recursos que els faltés a cadascun. Tot amb una visió de futur i del futur del planeta.
– Com es fan els grups?
Estan formats per alumnes de diferents nacionalitats perquè parleu i practiqueu l’anglès.
– Quins són els objectius d’aquesta cimera?
L’objectiu principal de la cimera és que aquests tres alumnes que vagin de cada institut tinguin una visió global. Ells sempre diuen que són els joves del futur i és veritat, ja que els joves sou el futur. S’acostuma a parlar de temes que són molt importants i que no surten a les converses habituals de la gent de la vostra edat. Els alumnes surten d’allà amb la sensació d’haver participat en una cosa important i que hi ha moltes coses a fer.
– Es farà turisme? Es visitarà algun lloc?
Sí, durant aquella setmana els francesos, que són participants una mica més grans, ens preparen una visita guiada per la ciutat de Le Havre. Un altre dia anem a veure el municipi d’Étretat que destaca pels seus penya-segats.
– Quins idiomes es practicaran?
La llengua principal és l’anglès.
– És la primera vegada que es fa o ja s’ha fet més vegades? Es continuarà fent?
Sí, nosaltres anem des del 2017, però s’organitza des de fa més temps. Va ser a partir d’un contacte que em van passar que van començar a participar. Des de llavors ens han convidat cada any. És cert que, durant la pandèmia, es va fer en línia durant dos o tres anys. Actualment es torna a fer presencialment. Esperem que es continuï fent per molts anys més.
– Es realitzarà la cimera als Estats Units també?
Esperem que es pugui fer la cimera als Estats Units, però no és segur del tot. Aquest any, tot i que s’ha reduït el nombre d’instituts que poden participar, ens han convidat perquè tenim l’intercanvi en marxa.
Lucía Rodríguez i Mariona Valls