Arreu del món Esdeveniments Institut

INSCAMIDEMAR FOR FUTURE

El Fridays for future (FFF) és un moviment mundial que dos alumnes de primer de Batxillerat van portar al nostre centre i que estan promovent per tot l’alumnat del centre. Aquest moviment denuncia el deteriorament de la Terra. Els alumnes del Camí de Mar es manifesten i fan activitats cada divendres a l’hora del pati, a l’edifici de dalt, per tal de reclamar que encara estem a temps de poder revertir aquest ‘’no retorn’’ que té a veure amb l’escalfament global i el canvi climàtic, i tot això per culpa de l’espècie humana.

Aquest és un creixent moviment internacional principalment estudiantil que es manifesta per reclamar acció contra l’escalfament global i el canvi climàtic. El moviment va cobrar força quan l’activista sueca Greta Thunberg va començar a manifestar-se davant del Riksdag (parlament suec), durant l’agost de 2018. 

Més de 25.000 representants de 200 països es van reunir a Madrid, a IFEMA, a la Cimera de Clima que va tenir lloc del 2 al 13 de desembre en el qual el seu objectiu principal era arribar algun acord i compromís entre les nacions per combatre els efectes del canvi climàtic. Finalment no van arribar a cap acord.

Enllaç al moviment FFF del nostre institut en INSTAGRAM: http://fridaysforfuture.inscdm

ENTREVISTA A L’ALUMNA QUE PORTA EL FFF DE L’INSTITUT:

– La gent us dóna suport en els projectes que prepareu per a l’institut? 

Al principi de tot rebíem bastant participació, ja que estem començant amb la nostra primera exposició i necessitem ajuda per a preparar cartells i penjar plàstics per a denunciar l’ús excessiu que fem d’aquest material no degradable, és a dir, que continuarà existint milers d’anys.

Ara, ens trobem en una situació on pràcticament som els quatre o cinc de sempre. No veiem interès per part dels alumnes, per molt que ens passem per les tutories a explicar el que fem. Fins i tot hem preparat un sorteig en el qual regalem objectes d’ús diari més sostenibles, amb la finalitat d’atreure l’atenció dels alumnes. Encara així no aconseguim la col·laboració esperada.

Seguim pensant a fer un altre tipus d’activitats que involucrin més als estudiants i en les quals aprenguin que el canvi climàtic és un problema molt seriós i que no frenarà si nosaltres no canviem.

– Què opines del FFF?

El FFF és un moviment creat per Greta Thunberg, una estudiant de 17 anys. Aquest moviment va néixer amb la finalitat de fer una crida a la gent, perquè iniciessin o introduïssin accions en les seves vides diàries que lluitessin contra el canvi climàtic.

L’any passat ja es feien FFF i enguany, alumnes de segon de batxillerat amb ajuda d’alguns estudiants d’altres cursos, hem volgut continuar amb aquesta activitat.  És un moviment conegut mundialment i que ha fet despertar la consciència de moltes persones, però encara així, queda molt per fer i canviar.

Volem que alumnes de l’ESO s’involucrin més en aquest tema i que ens  ajudin, perquè el nostre objectiu és que siguin ells els que portin els FFF dels pròxims anys. A més de que tots puguem aprendre de tots, per a reduir el nostre impacte ambiental i ser més conscients de com poden perjudicar els nostres actes al medi ambient.

– Perquè creus que les persones són tan inconscients de no respectar el medi ambient? 

Crec que el principal motiu pel qual la gent mostra indiferència per aquest tema és la desinformació. Des de molt petits ens han dit que hem de reciclar, apagar la llum de l’habitació quan no estiguem en ella o anar en transport públic en comptes d’anar amb cotxe. És clar que aquests hàbits els hem de mantenir, però ens trobem en un punt en el qual ja no són tan efectius i hem d’afegir a la nostra rutina uns altres. Com per exemple ser menys consumistes i comprar realment el que necessitem. 

Penso que un altre motiu pot ser el fet que encara no ens hem trobat amb un problema realment “gros” que ens afecti directament. En el moment que ens veiem obligats a deixar les nostres cases per l’augment del nivell de la mar, o que no puguem fer una passejada a l’estiu per les altes temperatures, en aquests moments, és quan potser la gent decidirà despertar i actuar, però potser també ja serà massa tard.

– Com creus que evolucionarà el món si no canviem tots els nostres costums?

Portem anys escoltant les paraules canvi climàtic, escalfament global, desglaç de Groenlàndia, etc. Sí que hem pogut observar alguns canvis, però com he dit anteriorment, encara queda molt per fer. 

Som els joves els que hem de lluitar pel nostre futur i canviar, si realment volem preservar el nostre planeta. Tot el que no fem ara, probablement no ho podrem  fer més endavant, perquè serà massa tard. 

Simplement penseu en tot el que està succeint ara, incendis forestals descontrolats com el d’Austràlia, rècords en temperatures, fenòmens meteorològics extrems, com la borrasca Gloria. En un futur, si seguim així, tots aquets esdeveniments es tornaran cada vegada més greus i van a causar molts més danys.

Alex Hill