Arreu del món

La història dels bars

El bar, la taverna, el pub, totes aquestes paraules s’utilitzen per referir-se a un petit local en el qual els veïns es reuneixen per socialitzar, parlar de la vida amb una canya, i sol ser el lloc on la gent intercanvia històries i notícies. Al llarg de la història el bar sempre ha tingut aquestes característiques. Nosaltres ens hem preguntat d’on va sorgir aquest tipus de local.

Ens consta que la cervesa va aparèixer aproximadament en el quart mil·lenni A.C., en el Creixent Fèrtil.  Els primers establiments basats en la venda d’aquesta cervesa i de vi al públic es trobaven a Babilònia i a l’antic Egipte, tot i que el concepte tradicional de bar es remunta a l’antiga Roma. El que anomenem taverna va néixer en l’època de la república romana. A les popines es servia una àmplia varietat de vins amb una mica de menjar que podríem denominar de piscolabis.  També existien les anomenades cauponae, que eren molt semblants a les futures posades, sent locals situats en ciutats o al camp que servien begudes alcohòliques i menjar per a viatgers. Amb la caiguda de l’imperi romà, la quantitat de tavernes va començar a disminuir i les que van quedar només oferien una mica de menjar, allotjament i estables per als viatgers.

Representació d’una popina romana.

En plena edat mitjana, els anglosaxons van inventar un tipus de cerveseria anomenada pub o public house (casa pública).  Els pubs es van convertir ràpidament en llocs de reunió perquè la gent es congregués i organitzés ajuda mútua en les seves comunitats. Una altra de les causes perquè els pubs es fessin tan concorreguts era que aquí la cervesa era molt barata, una pinta podia arribar a costar 0,18 penics.

Segurament et podràs trobar gent a internet que afirmen que en l’edat mitjana tots bevien cervesa en comptes d’aigua perquè el seu consum no era segur, però en realitat això és un mite. L’aigua no només era molt comú en la dieta medieval sinó que en moltes ciutats es van introduir unes estructures per subministrar aquesta aigua a la població. I per a aquells que estaven preocupats per la neteja de la seva aigua, molts autors de l’època van donar instruccions sobre com distingir l’aigua bona de la perjudicial.

El menjar que se servia en aquests pubs era de baixa qualitat, típicament carn rostida servida amb una mica de pa en un plat de fusta. En molts casos aquesta carn se servia en pastissos, una pràctica que continua avui dia. El nomenament de pubs es va fer comú en el segle XII. Els noms d’aquests pubs anglesos es van identificar amb senyals ja que la majoria de la població era analfabeta. La major part dels senyals mostraven animals, signes catòlics (abans de la reforma protestant a Anglaterra) o insígnies de la reialesa.

Exemple de senyal en un pub medieval

Un altre tipus de locals populars a l’edat mitjana van ser les posades. Les posades eren els establiments més grans i solien estar ubicats a l’entrada de les ciutats. A part de beguda, en les posades s’oferia allotjament als viatgers cansats i eren un lloc ideal per comerciar. Una cosa dolenta a ressaltar és que en els pubs i posades medievals eren llocs molt violents i on comunament es cometien actes criminals.

Quan els primers colons van arribar des de Gran Bretanya a Amèrica del Nord, van portar el concepte de les tavernes a les colònies, però es va decidir separar la part on es guardaven les begudes dels clients mitjançant una barrera.  Aquest és el naixement de bar, el nom procedeix d’aquesta barrera, la qual s’aplicaria en la majoria dels locals de la zona.

Més exemples d’altres tipus de tavernes són, per exemple, els izakaya a Japó, que van sorgir al segle XVIII quan a un home que venia sake se li va acudir servir un parell de plats locals per picar mentre els clients prenien les seves begudes. A poc a poc els treballadors van començar a concórrer a aquests locals a la nit, després de la feina, per gaudir d’una copa i xerrar amb la gent de la zona. I així el izakaya va esdevenir un lloc de reunió comú per als japonesos.

Un izakaya

Un altre exemple són els bierhalle a Alemanya, que van aparèixer a mitjans el segle XIX a ciutats com Munic o Dortmund. Són locals grans molt decorats que acollien a persones de totes les classes socials que se solen omplir en festius quan no cabia més gent a les tavernes tradicionals.

Típic bierhalle

Pels mateixos temps, els bars es van dur per part dels nord-americans a l’acabat d’adquirir Far West amb el factor afegit d’allotjament i els jocs d’atzar. A aquest tipus de locals els hi va cridar saloons. Aquests locals cada vegada es van fer més comuns, però la seva rendibilitat va començar a baixar. Això va fer que els seus clients comencessin a participar en activitats il·legals. El govern i la població majoritària d’EUA, escandalitzats per la violència que es cometia en els bars i salons, van aprovar la divuitena esmena en 1919 que prohibia la fabricació i venda de begudes alcohòliques als Estats Units. Aquesta llei no va funcionar com s’esperava ja que els bars van seguir actius de forma clandestina. Per això, 14 anys després es va abolir l’esmena i es va tornar a legalitzar l’alcohol.

Actualment, el sector dels bars no està passant pels seus millors moments. Entre les mesures que va prendre la Generalitat per frenar la segona onada de contagis del SARS-CoV2 està la mesura de tancar els bars i restaurants. Això ha provocat que els propietaris que van aconseguir no arruïnar-se amb el primer tancament, hagin de tancar o estiguin en un moment molt més difícil. Això també vol dir més atur i per tant més despesa pública, d’un estat cada vegada més endeutat.

Des del nostre punt de vista, és una vergonya que s’hagin tancat uns locals on l’absoluta majoria s’ha adaptat a les mesures recomanades pels organismes sanitaris, encara que sabem que hi ha locals on no es compleixen les mesures establertes. Per a casos com aquest, la policia hauria de fer més vigilància a bars, per a poder localitzar on no es compleixen les mesures de seguretat.

Marc Sánchez i Miquel Pastor

Bibliografia:

El origen de los bares – El Bartender

¿Es la mala calidad del agua en la Edad Media sólo un mito? | The Beer Times™

Izakaya – Wikipedia

Beer hall – Wikipedia

Ley seca – Wikipedia, la enciclopedia libre

La Generalitat cerrará bares y restaurantes 15 días para contener el Covid | Cataluña (elmundo.es)