Arreu del món

Una gran esquerda està partint l’Àfrica en dos

L’Àfrica s’està partint en dos de manera lenta però constant. Com qualsevol fenomen geològic, es tracta d’un procés extremadament llarg que trigarà milions d’anys a completar-se, però finalment farà que part de l’est de l’Àfrica es desprengui de la resta del continent, de manera que probablement es crearà un nou mar entre les dues masses de terra resultants. 

Aquesta ruptura tan colossal està relacionada amb el Sistema de Rift d’Àfrica Oriental (EARS, en anglès), una de les esquerdes més grans del món i que s’estén milers de quilòmetres a través de diversos països de l’Àfrica: Etiòpia, Kenya, la República Democràtica del Congo, Uganda, Ruanda, Burundi, Zàmbia, Tanzània, Malawi i Moçambic.

Aquest sistema d’esquerdes evidencia en realitat que la placa africana s’està dividint en dues subplaques: la placa somalí, més petita, i la placa de Núbia, més gran. S’estan separant l’una de l’altra a una velocitat considerablement lenta, ja que són només uns centímetres per any, segons un estudi del 2004. 

El resultat final consistirà probablement en que la regió de la Banya d’Àfrica se separi de la resta, i formi una espècie de gran illa allargada. 

Fet per: Unai Fernández, Izan Alcaraz i Oriol Sánchez