Arreu del món internacional

Terratrèmol al Japó

Aquest any Japó va començar l’any d’una forma molt caòtica, un terratrèmol va sacsejar la zona nord-oest del país deixant molt malferits i destrucció als carrers.

El 1 de gener de 2024 un sisme de 7,5 graus va sacsejar la part nord-oest de Japó, exactament a la ciutat de Suzu, a la prefectura de Ishikawa, més tard, es va enviar a tota la ciutat una alerta de tsunami perquè evacuessin el lloc.

Després d’aquest terratrèmol hi van seguir desenes de terratrèmols menors d’entre 3 a 6,1 graus a la regió de Noto.

Encara estan buscant a gent sota les runes de la ciutat i hi ha gent desapareguda tant viva com morta, els policies i bombers segueixen la cerca exhaustiva per trobar la gent desapareguda, també hi ha camps on la gent que no té casa, menjar ni recursos poden anar a a dormir i a menjar mentre no tinguin llar, hi ha molts camps per totes les ciutats afectades.

Què és un terratrèmol?

Un terratrèmol o sisme és un fenomen natural que es produeix a l’interior de la terra i que pot ocasionar danys considerables. Es defineix com una alliberació sobtada d’energia acumulada que es propaga en forma d’ones sísmiques. Aquesta energia s’acumula pel moviment de les plaques que formen l’escorça de la terra.

Què hi ha que fer en cas de un sisme?

El primer que heu de fer és avisar a tothom amb calma que s’han de protegir sota una taula o una cadira, i s’han de sostenir a una pota. En cas que no hi hagi un taula o cadira, heu d’agafar-vos el cap amb les mans i amagar-les entre les cames, finalment hi ha que mantenir la calma i esperar que el tremolor acabi.

Una vegada finalitzi el sisme hi ha que continuar mantenint la calma i mirar al voltant, si has quedat atrapat heu de cobrir-vos el nas amb les mans i no cridar perquè et podries afixar amb la pols, després has de buscar un objecte per fer soroll i deixar saber als rescatistes la teva posició.

Una vegada estabilitzada la situació, busca ajuda i no utilitzis telèfons ni ascensor, si hi ha alguna persona ferida al teu voltant tracta d’ajudar-los sense tocar-los per evitar ferides majors.

Ara que ja s’ha explicat què és i què cal fer en cas de terratrèmol, us anem a compartir què en pensen els alumnes de 4t sobre aquest fenomen. Hem passat a preguntar als alumnes què creien que caldria fer en cas de terratrèmol i aquestes són les seves respostes:

Luke de 4tB: “Els terratrèmols es produeixen quan hi ha un error geològic, per això la terra es mou, s’aconsella cobrir-se amb qualsevol cosa per evitar danys”.

Aina de 4tE: “Són uns moviments del terra que causa vibracions que poden arribar a ser molt fortes, el que hi ha que fer es amagar-se o buscar una sortida”.

Paula de 4tD: “És quan les plaques tectòniques xoquen i causen catàstrofes, hi ha que amagar-se baix una taula i si ets al carrer, evitar estar a prop d’edificis alts o que es puguin esfondrar.

Pel que vam poder comprovar amb aquestes entrevistes, els alumnes de 4t d’ESO tenen un coneixement bàsic de que és un terratrèmol, com es produeix, i què hi ha que fer en cas de viure’n un.

Melanie i Celeste.