Arreu del món Dia internacional

Les respostes sobre el feminisme


Quan va sorgir el feminisme?

Es considera que l’origen del feminisme és el protofeminisme, que són tots aquells escrits o manifestacions apareguts abans del segle XX que ja reclamaven la igualtat entre dones i homes.

El feminisme va anar sorgint per onades, per dir-ho d’alguna forma, en quatre onades concretament. La primera onada va ser la més important, en la qual van sorgir el feminisme socialista, que afirma que la dona està alienada respecte de l’home i que és la classe baixa de la societat que té menys drets i mitjans de producció, i tot això ho volen canviar. El feminisme radical, que pensa el mateix que el feminista social, però no veu possible el canvi. El feminisme liberal, creu que el canvi ve amb la reforma política, busca lleis que afavoreixin les dones. I per últim està l’anarcofeminisme, és un moviment intrínsecament feminista que ja en el seu origen veia en la dominació dels homes sobre les dones una de les primeres manifestacions jeràrquiques de les nostres societats. 

La segona onada i posteriors. A partir de la segona onada dels anys 70 del segle xx, les teories feministes han posat èmfasi en la diferència, en comptes de la igualtat. La tercera onada feminista va ser duta a terme per la generació de fills i filles de la segona onada, i se sol considerar que va començar quan la generació X va introduir el lipstick feminism, que és una varietat del feminisme de la tercera onada, que busca l’acceptació de conceptes tradicionals de la feminitat, incloent el poder sexual de les dones. Va sorgir als anys 90 del mateix segle.

Finalment, en l’actualitat (segona dècada del segle XXI), ha esclatat una mediàticament molt activa quarta onada de feminisme, que encara s’està definint. Tot i això, es poden diferenciar diversos grups:

El feminisme postmodern, que se centra en la cultura i els símbols per eradicar la discriminació. Així, aplica crítica feminista a les arts, proposa una relectura del significat de la història i les institucions i es preocupa per l’ús del llenguatge.

El feminisme lèsbic es contextualitza com un moviment que sorgeix de l’anterior arran de la insatisfacció amb la segona onada feminista i el moviment gai a principis de la dècada de 1970. Aquest grup busca la integració i la normalització del lesbianisme i l’homosexualitat.

El transfeminisme el que pretén és aplicar el discurs transgènere al discurs feminista i el de creences feministes al discurs transgènere. 

Tipos de feminismo - Feminismo radical
  • Què és el feminisme. ? El feminisme és un moviment social que busca la igualtat de drets entre els homes i les dones. 
  • Què és ser feminista? Bàsicament, una persona feminista és algú que creu en la igualtat de gènere. La majoria de la gent diria que estan a favor de la igualtat i els drets d’ambdós gèneres. Creuen que els homes i les dones han de tenir les mateixes oportunitats i la capacitat de fer el que vulguin amb les seves vides.
  • Quina finalitat té?  Millorar la situació d’inferioritat de la dona i desemmascarar les desigualtats socials, polítiques, econòmiques i jurídiques de la dona respecte a l’home. Avui en dia les dones viuen en una societat democràtica i tenen molts drets que abans no tenien, ja que vivien molt oprimides per la societat masclista. Fixeu-vos bé que fins al 1933 no van tenir dret a votar en Espanya, que va ser un dels primers països en què es va permetre que la dona pogués votar.
  • La polèmica del feminisme. Actualment el feminisme té opinions enfrontades en la societat. Els crítics del moviment normalment són d’ideologia conservadora, ja que consideren que actualment el moviment no té sentit en l’estat espanyol actual i està apropiat en la ideologia esquerrana.
  • Primers drets que van tenir les dones

Els primers drets de les dones es van aconseguir gràcies a la primera onada feminista als països industrialitzats durant el segle XIX i principis del XX. 

Dret a sufragi: El primer país en reconèixer aquest va ser Nova Zelanda al 1893 gràcies al moviment sufragista liderat per Kate Sheppard. Aquest dret es va concedir en molts més països posteriorment, sobretot gràcies al moviment sufragista que va sorgir a Europa durant els anys de la Primera Guerra Mundial, ja que en aquesta època com que els homes estaven al front, les dones van anar a treballar a les indústries pesades com pot ser l’armamentística o la metal·lúrgica, treballs tradicionalment d’homes. A Rússia al 1917, a Gran Bretanya, Alemanya ‘ Irlanda va ser al 1918, a Àustria i Bèlgica al 1919, als Estats Units al 1920 i Espanya i Portugal al 1931.

Dret a la propietat: Durant el segle XIX als Estats Units i el Regne Unit les dones es van començar a rebel·lar-se contra les lleis que els negava la propietat una vegada casades. En el mateix segle els legisladors estatunidencs i britànics van aprovar moltes lleis que reconeixien les propietats de les dones.

  • El feminisme és només per a les dones? El feminisme no és només per a les dones. Qualsevol persona, independentment del gènere, l’entitat o l’orientació sexual, que cregui i busqui l’equitat de gènere, pot ser considerada feminista.
  • Les opinions sobre el feminisme en el nostre institut.

Hem enquestat un total de 56 alumnes sobre diverses qüestions relacionades amb el feminisme. Aquestes han estat les seves respostes:

– Saps què és el feminisme?: 46 Sí i 10 No

– N’estàs a favor?: 45 Sí i 11 No

– Saps quin dia és el dia de les dones?: 54 Sí i 2 No

– Sabies que qualsevol persona pot ser feminista, no només les dones?: 30 Sí i 17 No

– Creus que actualment hi ha igualtat de gènere al nostre país? 2 Sí i No 54

– Creus que les dones tenen la seguretat suficient quan surten soles (sobretot de nit)? 3 Sí i 53 No

– Creus que l’actual feminisme s’ha tornat un moviment femellista?: 10 Sí i 46 No

Arnau Solé, Miquel Pastor, Marc Sánchez i Joan Ramoneda