Voltant per Calafell

Les identitats que amaguen els nostres carrers

A Calafell poble hi ha 417 carrers en total, del qual 89 són carrers amb noms de persones. El que ens hem proposat és analitzar quants d’aquests noms són de dona i quants d’home per tal de comprovar si hi ha desigualtat en aquest aspecte.

Després de revisar i comptar el conjunt dels carrers, hem vist que n’hi ha 79 que tenen nom d’home i 10 amb nom de dona, una diferència considerable.

D’aquestes dones, dos són noms de santes (Santa Agnès i Santa Maria del Montserrat), una és una comtessa (la comtessa del castell de la Mota) i n’hi ha dues escriptores (Mercè Rodoreda i Caterina Albert). Un punt curiós d’aquest últim cas és que Caterina Albert utilitzava un pseudònim amb el nom d’un home, o sigui que al carrer hi trobem el nom del seu pseudònim, Víctor Català.

De les altres 5 dones no hi hem trobat cap informació.

Dels homes, podríem destacar a Carles Barral, un poeta que va viure a la platja de Calafell. El dia d’avui, la seva casa encara es conserva a la platja.

Un altre que podríem destacar és Mossèn Jaume Tobella, que va ser el rector de Calafell, és a dir, es dedicava a complir i fer que els altres compleixen les normes legals. Aquest també va fer uns escrits a un diari comarcal.

També surten altres noms com Pablo Neruda, el famós poeta, que també va ser un polític de Xile; Pablo Picasso, pintor i escultor; Thomas Edison, inventor i científic o Ramon Llull, escriptor mallorquí.

Per tant, podem extreure d’aquesta comparativa la conclusió que abans l’home ocupava un paper molt més important que la dona en la via pública. I el que crida l’atenció és que aquesta desigualtat en els noms dels carrers segueixi existint.

En la següent gràfica us ensenyem les professions dels homes que surten als carrers, veient que la professió més comuna era la relacionada amb l’àmbit musical, també es pot veure com hi predominen molts escriptors. En definitiva, els carrers de Calafell estan dedicats als nostres artistes.

Marta Aranda, Maia Diaz